SDOK-bijeenkomst met ex-gevangene Petr Jasek

IS-strijders martelden me met een stok

Ruim een jaar zat de Tsjech Petr Jasek in een Sudanese cel, samen met IS-strijders die hem martelden. Op uitnodiging van SDOK is hij in Nederland en vertelt tijdens een bijeenkomst op woensdag, 14 november in de Noorderkerk in Zwolle (CGK) zijn indrukwekkende verhaal.

Jasek werkte als regiodirecteur Afrika voor een zusterorganisatie van SDOK en reisde regelmatig naar Sudan om vervolgde christenen te helpen. In december 2015 was hij in het land om onderzoek te doen naar christenvervolging en medische hulp te verlenen. Toen hij het land weer wilde verlaten, werd hij opgepakt en veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens staatsondermijnende activiteiten.

In zijn benauwde cel was Jasek omringd door mannen die vijf keer per dag hardop baden en zingend de Koran reciteerden. Zijn celgenoten gebruikten Jasek als slaaf: hij moest hun kleding wassen en met blote handen de wc schoonmaken. Ook sloegen ze hem met een houten stok. Desondanks zegt Jasek: “Ik dacht de hele tijd aan Jezus en Zijn lijden en loofde en eerde God. Ik zag Hem duidelijk voor me en ervoer de grootste vrede ooit. Tijdens de mishandelingen bad ik zelfs voor mijn familie en andere gevangenen.”

Begin 2017 werd Petr Jasek onverwachts vrijgelaten tijdens een bezoek van de Tsjechische minister van buitenlandse zaken aan Sudan. Hoewel de gevangenschap moeilijk was, heeft Jasek het als een zegenrijke periode ervaren waarin hij door God gebruikt wordt om aan medegevangenen het evangelie te verkondigen.

De bijeenkomst met Petr Jasek vindt plaats op woensdag, 14 november in de Noorderkerk van de CGK Zwolle, Thorbeckegracht 37, Zwolle. De avond begint om 20.00 uur; de koffie staat klaar vanaf 19:30 uur.

Opgave per email naar: kab@cgkzwolle.nl (om een inschatting te maken over het aantal koppen koffie)

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Janssen van de CGK Zwolle. Tel. M: 06 102 46 178 / E: janssen6@outlook.com